Η πόλη του Βόλου.

volos-pilio-1024×480

Η πόλη του Βόλου
Ο Bόλος είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ελκυστικές πόλεις της Ελλάδας καθώς και ένα από τα πιο γνωστά λιμάνια της χώρας. Η σύγχρονη πόλη, χτισμένη κοντά στην αρχαία Ιωλκό, δεσπόζει στην περιοχή της Μαγνησίας, από τη θέση της στους πρόποδες του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό Κόλπο. Αυτή είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Θεσσαλίας, στο κέντρο της Ελλάδας που συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων.

Το μυθικό υπόβαθρο της περιοχής αιχμαλωτίζει τη φαντασία του επισκέπτη. Η Μαγνησία εμφανίζεται σε μερικές από τις πιο αξιόλογες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Πρόγονος του λαού ήταν ο Μάγνης, γιος του Δία ή του Αιόλου. Aκόμα πιστεύεται πως η Μαγνησία είναι η γενέτειρα μιας παράξενης φυλής, των Κενταύρων, πλάσματα που ένα μέρος τους ήταν ιπποειδές και ένα μέρος τους ανθρώπινο και προέρχονται από την ένωση της Νεφέλης και του Ιξίωνα. Ο Ασκληπιός και ο Αχιλλέας ήταν, μεταξύ άλλων, μαθητές του Κένταυρου Χείρωνα. Η περίφημη Αργοναυτική εκστρατεία, ένα από τα μεγαλύτερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου, απέπλευσε από τον Παγασητικό Κόλπο.

Το κόσμημα του Παγασητικού Κόλπου, ο Βόλος, είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Ο πλούτος της περιοχής και η μακρά ιστορία της έχουν αφήσει το σημάδι τους στην αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία αποπνέει εμπιστοσύνη και μεγαλείο. Τα πολυάριθμα αρχοντικά, οι δημοτικές αίθουσες, τα μουσεία, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα, και οι υπέροχες εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στο Βόλο πραγματικά απολαυστική. Η θάλασσα δημιουργεί μια υπέροχη παραλία με τα γραφικά μικρά εστιατόρια, τα διάσημα τσιπουράδικα, που ονομάστηκαν έτσι από το τσίπουρο, το παραδοσιακό ποτό της περιοχής, η οποία είναι ιδανική όταν συνδυάζεται με θαλασσινά. Ακολουθήστε την πλακόστρωτη Λεωφόρο των Αργοναυτών μπροστά στη θάλασσα και πάρτε το δρόμο για το λιμάνι στη δυτική πλευρά, όπως ακριβώς και οι ντόπιοι αγαπούν να κάνουν όταν έχουν διάθεση για ένα ρομαντικό περίπατο με εκπληκτική θέα προς την ανοιχτή θάλασσα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή γωνιά της πόλης, στολισμένη όχι μόνο με ψαρόβαρκες και γιοτ, αλλά και με μια ακριβή απομίμηση του αρχαίου πλοίου Αργώ, κατασκευασμένη ακολουθώντας πιστά εκθέσεις και αρχαία κείμενα. Η σύγχρονη Αργώ, ένα λαμπρό επίτευγμα της ναυπηγικής, θα γεμίσει τους λάτρεις της ιστορίας με ενθουσιασμό.

Διαδρομές και βήματα
Τα αξιοθέατα του Βόλου είναι τόσο πολλά που ο επισκέπτης θα αισθάνεται ότι η μέρα του είναι παραπάνω από γεμάτη. Για εκείνους που δεν τους αρέσει το περπάτημα, υπάρχει ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων των 10 χλμ και χιλιάδες ποδήλατα προσφέρουν σιωπηλά ένα υγιεινό και οικολογικό μέσο μεταφοράς.

Η πόλη έχει μεγάλη εργατική και βιομηχανική ιστορία. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν τα εργοστάσιά τους εδώ τον 19ο αιώνα. Ήταν το κέντρο της πρωτοπορίας και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας. Αυτή η ιστορία έχει αφήσει το σημάδι της σε ολόκληρη την πόλη με τη μορφή υπέροχων κτιρίων. Ο προσφυγικός πληθυσμός της Μικράς Ασίας, που άρχισε να φτάνει από το 1923 και μετά, διαμόρφωσε την εμφάνιση της πόλης δημιουργώντας τη μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας. Τα αστικά αρχοντικά στο κέντρο της πόλης, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, δημιούργησαν ένα πολύ όμορφο κατοικημένο πλαίσιο. Η σημερινή πόλη έχει εξαπλωθεί κατά μήκος της ακτής, ενσωματώνοντας παλιά θέρετρα, όπως η Αγριά στην Ανατολή και Σωρός στη Δύση.

Οι γειτονιές που περιβάλλονται από τις οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος και Ερμού συνθέτουν το πολυσύχναστο μέρος του κέντρου, εκεί όπου η καρδιά της πόλης χτυπά μέρα και νύχτα, κυρίως χάρη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μη χάσετε:

– Το κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία της Παλαιάς, στα δυτικά της πόλης. Ήταν ένα μεγάλο ναυπηγικό κέντρο όπου κατασκευάζονταν γαλέρες, συνεχίζοντας τη μεγάλη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας.

– Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Βρίσκεται στην ακτή και είναι μια υπέροχη γωνιά της πόλης. Ιδρύθηκε το 1920 από τον αρχιτέκτονα Ν.Κιτσίκη και προσφέρει αγαλλίαση και μια ανάσα δροσερού αέρα στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

– Τον κινηματογράφο Αχίλλειον, ένας τόπος ζωντανού πολιτισμού που έχει παραμείνει ανοικτός από το 1925 μέχρι σήμερα. Κατασκευάστηκε σύμφωνα με σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.

– Την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία δεσπόζει πάνω από την προκυμαία στο Βόλο. Πρόκειται για ένα περίτεχνο αρχιτεκτονικό έργο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Α.Ζάχο. Από την κατασκευή του το 1936, ο ναός υπήρξε σημείο αναφοράς στην πόλη.

– Την Αγία Τριάδα, δίπλα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, ένα μικρό στολίδι βυζαντινού τύπου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1948.

– Το καταπράσινο λόφο Γκορίτσας, στα ανατολικά του Βόλου, σε μικρή απόσταση. Ο λόφος βρίσκεται περίπου 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει θέα την εξέδρα πάνω από τη γύρω περιοχή. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ στους πρόποδες βρίσκεται η λεγόμενη “Παναγία Τρύπα Γορίτσης”, μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου, χτισμένη μέσα σε ένα φυσικό σπήλαιο που λέγεται ότι ήταν ένα ιερό μέρος, από την αρχαιότητα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.